Bin 800 yıllık kupanın içinden çıkan şaşırttı

Altıncı Yüzyıla Ait Roma Kupası Scremby Köyü’nde Bulundu

Arkeologlar, Scremby Köyü’nde gerçekleştirdikleri kazı sırasında altıncı yüzyıla tarihlenen bir mezarda şaşırtıcı bir keşif yaptılar. Mezarın içinde bulunan bu eşsiz Roma dönemine ait kupa, multirenkli emaye süslemeleriyle dikkat çekiyor ve Anglo-Sakson döneminde özenle yerleştirilmiş gibi görünüyor.

Sheffield Üniversitesi’nden Orta Çağ arkeoloğu Hugh Willmott, kupanın büyük ihtimalle bir içki bardağı olduğunu belirtirken, İngiltere’ye Fransa’dan üçüncü yüzyılda ithal edilmiş olabileceğini düşündüklerini belirtti. Bakır alaşımından yapılan ve 5.7 cm yüksekliğinde olan bu kupa, kırmızı, akuamarin ve mavi emaye ile işlenmiş ay ve kalp motifleriyle süslenmiş.

DOMUZ YAĞI: BESİN Mİ, TIBBİ MALZEME Mİ?

Kupadaki organik kalıntılar üzerinde yapılan analizlerde yüksek düzeyde domuz yağı lipidlerine rastlandı. Araştırmacılar, domuz yağının besin, nemlendirici veya tıbbi amaçlı kullanılmış olabileceğini belirtirken, Roma döneminde domuz yağının bağırsak parazitlerini tedavi etmek veya yaraları iyileştirmek için kullanıldığını açıkladılar. Altıncı yüzyılda, kupayı bulunduran kadının yerel toplumda halk hekimliği yaptığı düşünülüyor.

Araştırmacılar, kupanın mezara özel bir anlam taşıyor olabileceğini vurgularken, Willmott, kupanın aile mirası olabileceğini veya bir Roma mezardan alındığını düşündüklerini belirtti. Kupanın mükemmel şekilde korunmuş olması, rastlantısal bir buluntu olmadığını kanıtlıyor.

DNA ANALİZLERİ YOLDA

Mezara ilişkin çevresel ipuçlarının yetersiz olduğu belirtilirken, DNA analizlerinin daha fazla bilgi sağlayabileceği düşünülüyor. Bu analizler, mezarda yatan kişinin kimliği, yaşadığı toplum ve kupayla olan ilişkisi hakkında daha fazla aydınlatma sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir