İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, Gençlerin Ne Eğitimde Ne İstihdamda Durumuna Dikkat Çekti
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabı üzerinden eğitimde veya istihdamda olmayan gençlerin sayısındaki artışa dikkat çekti. Gökçe paylaşımında, “Eğitim sistemi ve ekonominin acı sonucu: 2023 yılı verilerine göre 15-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda olan 4,7 milyon gencimiz var!” şeklinde ifadeler kullandı. Bu gençlerin nüfuslarının İzmir dahil 79 ilin nüfusundan daha fazla olduğuna da vurgu yaptı.
Gökçe ayrıca ne eğitimde ne istihdamda olan erkeklerin oranının %15,5, kadınların oranının ise %36,4’e çıktığını belirtti ve “Avrupa’da cinsiyet farkının en büyük olduğu ülke Türkiye” şeklinde konuştu.
Gökçe’nin verdiği bilgilere göre Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı %25,8 iken, AB ortalamasının yalnızca %11,2 olduğunu aktardı. Bu oranların İtalya’da %16,1, Fransa ve İspanya’da %12,3, Almanya’da ise yalnızca %8,8 olduğunu belirtti.
Eğitimde Olan Gençlerin %53’ü Yurt Dışında Yaşamayı Hayal Ediyor
Gökçe, ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfusunun yüksek olmasının sebepleri hakkında, “Uygulanan eğitim politikaları sürekli değişiyor. Gençlerimiz, eğitimin kalitesindeki düşüş nedeniyle hayata dezavantajlı atılıyor. Ayrıca, ekonomi politikalarındaki uygulamalar gençlerimizin istihdamını ve nitelikli iş bulmalarını engelliyor.” şeklinde konuştu.
Gökçe ayrıca, eğitim alan gençlerin en az %53’ünün yurt dışında yaşamayı arzuladığını belirterek, “Ülkemiz beyin göçü yaşayarak gençlerimizi kaybetmekte. Bu durumu değiştirerek, gençlerimize uygun bir Türkiye oluşturmak zorundayız” ifadelerini kullandı.